in Eski Blog Yazılarım

IIS 8

Microsoft’un Build konferansı ile birlikte ortalık bir hayli hareketlendi ve her zaman olduğu gibi hayatımıza yeni kavramlar girdi.

Bunlardan en önemlisi sanırım Windows 8’de görmeye alışacağımız Metro UI. Bu yeni nesil Windows’unun masaüstü temelini oluşturuyor ve developer’a çok esnek bir yapı sunuyor. Konumuz bu değil ama şunu önemle vurgulamak isterimki HTML + JavaScript ile Metro UI uygulaması yazabiliyorsunuz! Ayrıca MetroUI’nin altında çalışması için eski Win32 benzeri bir API sisteminde WinRT (Windows Runtime) olacağını belirteyim.

IIS 8

MaestroPanel projesine
başladığımdam beri IIS ile çok içli dışlıyım. Windows 8’in Developer
sürümünde ilk baktığım şey IIS versionu oldu ve direkt IIS 8 olarak
geldiğini gördüm.

İlk dikkatimi çeken IIS isminde yeni bir Management Console’un geldiği (mmc) klasik InetMgr.exe var fakat IIS.mmc ile açarsanız bunu sarmalayıp açılışta Web Platform Installer’la beraber ek özelliklerde geliyor.

Şimdilik arayüzde çok büyük değişiklikler görmeyi beklemedim çünkü IIS 7.0 ile beraber zaten arayüz radikal biçimde değişmişti. IIS 8 sürümü, 7.0 ile gelen konseptin daha oturmuş hali, yani yeni özelliklerden ziyade iyileştirmeleri ve düzeltmeleri içeren bir sürüm olacağa benziyor.

Neler Yeni?

Tabi arayüzde gözle görülür bir şey olmadığından UI tarafında herşey aynı diyebilirim. Fakat yenilik olarak şu maddeleri sıralayabiliriz.

  • Şu andaki sisteme göre SSL sertifikalarını Windows yönetiyordu ve site ile ilişkilendirme içini IIS yapıyordu. IIS 8 ile beraber SSL yönetimide IIS’e verildi ve böylece Windows’un SSL sınırlamalarından kurtulmuş olduk. Bu hoster’ların seveceği bir özellik lakin Windows 500 sertifika ile sınırlıydı.
  • IIS8 ile gelen diğer bir iyileştirme ise NUMA (Non Uniform Memory Access) bu iyileştirme hafıza kullanımını daha performanslı hale getiriyor dolayısıyla IIS daha verimli çalışıyor.
  • Sonunda derdirtecek bir özellkle CPU limitlemesi ile ilgili. IIS’in en başından beri CPU limitleme özelliği mevcuttu fakat bir türlü düzgün çalışmıyordu ve bizde çeşitli mekanizmalarla limitlemeler yapma gereği duyuyorduk. IIS 8 ile birlikte bu özellik gerçekten sağlanmaya başlanacakmış. Özellikle cloud sistemlerde çok işe yarayacak bir özellik diyebilirim.
  • Güvenlik alanında Dynamic Access Control diye yeni bir yaklaşım geliyormuş. Bu özellik sayesinde kullanıcılar dosya sistemine aldıkları etiketlere göre erişebileceklermiş henüz denemedim ama ilgi çekici bir özellik.

İlk duyduklarımız ve gördüklerimiz bunlar. Windows 8’in Server sürümünü test etme fırsatı bulursam daha detaylı inceleyip yeni IIS’in neler yapabileceini göreceğiz bakalım.

Yorum Bırak

Comment