in Eski Blog Yazılarım

İnternet Cafe Kurulumu :)

İşten çıktığım için çevremdeki bütün bilgisayar işleri bana paslanıyor:). Yeni projem internet cafe kurulumuydu. 24 terminal,1 RouterOs,2 Print Server yaklaşık sekiz saat sürdü kurlum şöyle gerçekleşti…

Bölüm 1. Network Tasarlanıyor:

  • Bu tasarıda ileriye dönük bilgisayar artışı da gözönünle alınarak internet bandgenişliğinin optimum seviyede kullanılması ve çeşitli internet sevislerinden faydalanılması için (PPTP,VPN,VOIP,Wirelles) Gateway-Router olarak Mikrotik v2.9 (Bu programın hayranıyım) seçiliyor.
  • İnternet turktelekom tarafından ADSL ile sağlanacağı için elde bulunan AirTies RT110 (Sitesi çok yavaş gerçekten) modem değerlendirilir.(Burda incelemesi var)
  • Mikrotiği kurmak için 2 ethernet kartlı PIII 733 makina bulunur ve 2 interface olarak network’e dahil edilir.
  • Mikrotiğe ADSL IP’si alabilmek ve tüm yönetimi mikrotik üzerinden yapabilmek için PPTP paketinin içinde gelen PPPoE Client interface’i dahil edililir adsl parametreleri girlir (Kullanıcı adı,şifre vs.) ve Running halde bırakılır.
  • Ardından Mikrotiğin adsl’e bağlanması için AirTies modemin WAN bölümündeki VPC ayarlarından Encapsulation 1489 Bridge seçilir bununlada kalınmayıp NAT’ı ve LAN bölümündeki DHCP servisi sonsuza dek kapatılır.
  • Bridge Mod’u gören mikrotiğimizin running durumunda olan PPPoE clientı Connect olur ve IP > Addresses kısmında gül gibi ADSL IP’miz doğar.
  • Daha sonra Winbox kullanarak Firewall > NAT tabına gelip bir srcnat belirlenir. Interface PPPoE’nin interface’i seçilir ve Mikrotiğin 1. Ethernet kartı interface’ine tanımlanır. (Bu interface’in ve modemin erişim ipsini 10.0.0.0/24 networküne verdim 2. ethernet kartının networküde 192.168.2.0/24 oldu.)
  • Mikrotik’te ki 2. Ethernet kartından switch’e kablo çekilir ve tüm terminallerin gatewayleri eth2 intercafe’i yapılır yani 192.168.2.254 böylece network sonderece yönetilebilir hale gelimiş bir vaziyette oturtulur.

    İpucu: Mikrotikte soket başına bağlantı ayarı yaparak network bandgenişliğini etkin bir biçimde müşterilere kullandırtabilirsiniz. Örneğin Her bağlantı 128Kbps olsun şeklinde mikrotiğe komut verebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için : http://www.mikrotik.com/docs/ros/2.9/root/queue

    Bölüm 2. Terminaller Tasarlanıyor.
    İstisnalar hariç genelede internet cafeye Chat ve Oyun için gelindiğinden teknik eleman için kurulumu ve tamiri kolay müşteriler için kullanılması kolay olan Windows XP Profeşınıl işletim sistemi seçildi. Meraklısı içinde birer tane ulusal dağıtımımız olan Pardus 1.0 ve Fedora Core 4, üzerinde farklılığı anlaşılsın diye WindowMaker X ortamı bulunan bir teminal isteğim üzerine köşeye sıkıştırıldı.WindowMaker’ı tek geçerim hava olsun diyede WindowMaker’ı Burdaki Tema ile makyajladım ;) çok beğendiyseniz Burdan çekebilirsiniz.

    İşe koyulunur :

  • Güzel bir Windows Profeşınıl sp2 integrated volume lisanslı windows kurulur.
  • Son güncellemeri ve ince ayarları yapılır (Group Policy v.b.)
  • Üstüne office 2003 Kurulur Güncellemeri yapılır. (Her seferinde Restartedilir çekilmez bi durum)
  • İnternet cafe için gerekli oyunlar yüklenir söyle ki; (Hepsi benim favori oyunlarım)

    Counter-Strike 1.6,
    Counter-Strike Source,
    Half-life 2,
    RedAlert 2,
    Command & Conquer Generals,
    Pro Evolution Soccer 4,
    Pro Evolution Soccer 5,
    BattleField 2,
    Age Of Empires II,
    Age Of Empires Mitoloji,
    Age Of Empires III,
    Need For Speed Underground 2,
    Need For Speed Most Wanted – Black Edition,
    Winning Eleven 8,
    GTA SanAndreas

  • Arkasından I.M. programları kurulur ICQ5,mIRC (mIrc Yüklerken en son versiyonun 7 temmuz 2004’de release olduğunu öğrendim e yeter artık madram bey ;) ,MSN,Gtalk,Yahoo,Aol
  • Terminalin kararlılığını sağlamak için her yeniden başlatmada sistemi eski haline getiren çok güzel bir program Deep Freeze Professional 5.20 Full Kit kurulur.
  • Geriye 23 makina kalır. Bu 23 makinanın diskleri sökülür. (Hiç o kadar disk görmemiştim duvar örersin walla) Amaç tertemiz yüklediğimiz windowsumuzu bu disklere clonelamaktır.
  • Bir disk’in aynısını diğer bir disk’e kopyalamak için Acronis True Image 8.0 Corporate Workstation kullanılır.
  • Hızlıca tertemiz windowsumuz diğer disklere clonelanır. (Bir disk ortalama 18 dakikada clonelanıyor tabi içindeki dataya göre değişiyor.)
  • Clonelanan diskler terminallerine takılıp makina up ediliyor (Bu işlemin hızlı ve sorunsuz olması için bütün terminallerin donanımları aynı seçildi) .Hemen isimleri ve IP adresleri çakışma olmasın diye değiştirilip hizmet vermeye hazır hale getiriliyor.
  • Son olarak bir kaç kişi toplanıp Generals,CS ve AgeOf Mitoloji oynanır. Generals oynerken keyler aynı diye problem olur ama daha sonra keyler şuraya bakılarak değiştirilir.
  • Herhangi bir terminalden Mikrotiğin WinBox’ı açılır ve Network trafiği ve durumu kontrol edilir herşey yolundadır ve proje bitmiştir…. hayırlı olsun.

    Tabi bundan önce Bilgisayar masaları , Elektrik teçhizatı, Kablolama gibi bir sürü amele işleri saymıyorum ki onlar bu işlerden daha zor geliyo bana. ve Nihayet eve 03:00 da geldim yarın bayram manitayıda göremedim bu gün çok üzüldüm oda çok kızdı artık affeder beni (K) (K) (K).

  • Yorum Bırak

    Comment

    1. arkadaşı siz hardisk sistemi bilirmisiniz
      biliyorsan cafemin sistemi yenilemek istiyorum
      ve 2 hata kulanıyorum her biri 16 mgb ve hala netim yavaş olduğu için
      yeniliyorum
      tel 0 541 493 21 31