in Eski Blog Yazılarım

Özellik Manyağı Olmayın

Daha önce bir çok kez uzaktan gözlem yaparak keşfettiğim ve teorik olarak bildiğim bir kavramın işleyişini gerçekten içinde yaşayarak deneyimledim.

Proje aslında ufak bir micro-site projesiydi (vargonenvds.com) burdan vargonen olarak virtual dedicated server satmaya karar verdik ve projelendirmeye başladık.

Projenin istediğimiz gibi işlemesi için gerekli olacak özellikler ne olmalıydı? Hangi özellikler olursa hem müşterinin hemde bizim ihtiyaçlarımızı en doğru ve hızlı şekilde karşılardı? gibi soruları Development Takımı (ben), ScrumMaster (Bu yine ben) ve Product Owner (Ali Vargonen) ile tartışıp cevaplarını bulmaya çalıştık.

Toplantı sonucunda önümüzde 28 maddelik bir liste vardı ve hepsini bitirmek 15 günümüzü alacaktı (karşımıza en başta düşünemediğimiz ve gerekli olacak bir sürü özellik daha çıkacak tabiki).
Projeyi tasarlayıp kodlama aşamasına geçtikten sonra 28 maddelik base listemize bir 12 madde daha eklendi ve 40 madde oldu, ürün özelliklerimiz giderek artıyordu ve buna bir yerde dur demek gerekiyordu çünkü ürüne her yeni özellik eklendiğinde yayınlama tarihimizide ertelemek zorunda kalıyorduk ve böylece bir refleks olarak Release Backlog oluşturmaya karar verdik.

Ürünün istediğimiz işi yapabilmesi için minimum özellikleri belirledikten sonra diğer özelliklerin hepsini bir kerana attık, hatta üründe olmazsa olmaz "kredi kartı ile tahsilat" özelliğini bile release backlog’umuz içine almadık.
En nihayetinde ürünümüzü minimum özelliklerle yayınlayıp duyuyrularını yaptık ve merakla siparişlerin gelmesini bekledik :)

Sonuç Olarak;

  • Ürün minimum özelliklerde umduğumuzdan daha iyi yorumlar ve geribildirimler aldı.
  • Yapılan geribildirimlerle front-end ve back-end ‘de ki bug’ları kısa sürede belirleyip düzelttik.
  • Ürün "İndirim" ve "Kredi Kartı Tahsilat" özelliği olmadan 12 adet VDS siparişi aldık ve ücretlerini tahsil ettik.
  • Bu geçen zamanda, diğer önemli özellikleri ekledik.
  • Bu geçen zamanda bizim daha önce düşünemediğimiz ihtiyaçları gördük ve "Product Backlog"’umuza ekledik.

..Ve böylece bilinen bir gerçeği farkında olmadan tekrardan kanıtlayıp "haa demek bundan dolayı insanlar yazılım geliştirme süreçlerini oluşturmuşlar" gibi sözlerle saçmaladık.

fakat biz ilk belirlediğimiz özellikleri bitirip ürünü piyasaya 25 gün sonra çıkarsaydık ne sipariş alabilirdik, ne daha kararlı bir sistemimiz olurdu nede şimdi insanlar bu servisten yararlanıyor olurdu. Bu yazının konusunda daha karamsar ve isyankar olmuş olurdu.

Alaka:
http://www.vargonenvds.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Scrum_%28development%29

Yorum Bırak

Comment