in MaestroPanel

Arkamıza Dönüp Baktığımızda

Bu zamandan tam 1.5 yıl önceydi Yeni Hayat, Yeni Projeler diye bir başlık atmıştım, işten çıktığımı her zaman istediğim hosting sektörüne yönelik girişimlerde bulunacağımı yazmıştım ve MaestroPanel projesine başladığımı ilk defa o zaman duyurmuştum bayada bir havalı cümleler kurmuşum.

MaestroPanel bir web hosting kontrol panel yazılımı. Hoster’lara yönelik olarak geliştirdiğim bu panel ile sektörün çözülememiş bazı problemlerine çözüm üretmeye çalışacağım. Ufak çapta testlerimiz ve local denemelerimiz oluyor yakın bir zamanda da pilot firmalarla real-world senaryolar üzerinde denemelerimize başlayacağız. Eğer sizde bu panel ile ilgileniyorsanız site‘de ki mail listemize katılabilir, güncellemeleri takip edebilirsiniz.

O günden bu yana saydım 18 ay geçmiş! Ne de çabuk…

Bir girişime (startup) başlamak, onu yaşatmak ve büyütmek gerçekten zor ve bu zorlukları yenmek içinde bir kaç parametre gerekiyor ve para listenin en sonunda! İlk projeye başlama kararı almadan önce bekardım, iyi maaş aldığım bir işim ve sevdiğim 1971 model bir Kafer‘im vardı. Kararı verdikten sonra evlendim, o da yetmedi işten çıktım ardından MaestroPanel’i yazmaya başladım. Tabi etrafta hafiften panik oldu arkadaşlar “yeşil kart çıkartalım sana diye takılıyorlardı” ve aile tarafından “kiranı nasıl ödeyeceksin” endişesi üzerine ufak zarflamalar geliyordu.  İyi-kötü istediğim projeye başlamıştım mutluydum, motivasyonum üst seviyedeydi ve bana destek olan birde karım vardı oh, oh…

Projeye başladıktan sonra doğal olarak yorumlar gelmeye başladı…

Hayırlısı olsun, umarım düşündüğün projede başarılı olursun. Daha önce bu işlere niyet edipte bir türlü gersini getiremeyenler kervanına katılmazsın umarım. – Ahmet Toprak

Türkiyede en az 10’un üzerinde böyle proje biliyorum. Netdirect ve Vargonen “Test ediyoruz” demişse bile hiç bir zaman kullanmayacaklardır. Buraya yazıyorum  Kimse müşterilerine geçmişi olmayan bir panel vermeye yanaşmayacaktır. – Deniz Türkcan

Linux (özellikle redhat ve ubuntu) desteklemiyorsa kim kullanacak? Evde deneme yapanlar mı? – Erkin Tek

(Herkes kendi vizyonu ve bakış açısına göre yorumda bulunup bir katkı sağladığını söyleyebilirim. Olumlu yorumlar kadar, olumsuz yorumlar da aynı seviyede MaestroPanel’e katkı sağladı ve sağlamaya devam ediyor. Bu yüzden iyi veya kötü yorum yapan herkese zaman ayırıp MaestroPanel hakkında düşündükleri için burdan da teşekkür ediyorum.)

Bir kaç ay sahip olduğum çevreninde (networking) avantajını kulanarak çeşitli one-shot işlerle para kazanıp finansman sağlamaya başladım en azından kiramı ödüyordum hatta yarım depo benzin bile alıyordum (Benim araba 35kr. yakar) ama MaestroPanel’i geliştirme hızım çok düşüktü. Çare ararken RAD (Rapid Application Development)’a kadar sardım o derece. “Projeye nasıl daha çok zaman ayırabilirim?” sorusunun cevabı “Para kazanmazsam daha çok zaman ayırabilirim” diye bulduğumu hatırlıyorum.
Hazır Türkiye’de Girişimci-Yatırımcı eko sistemi ilk adımlarını atarken belki… diyerekten e-tohum‘a projemi gönderdim. Hiç cevap bile vermediler. Demek o derece kötü demiştim kendi kendime. Hali hazırda amca, dayı ve bilumum eş, dost’tan para toplasam beni kesmeyecekti çünkü bana ahilik (mentor) de lazımdı yoksa daha çok yük binecek ve yine geliştirme süreci uzayacaktı o nedenle en iyisi bir risk sermayesi (Ventures Capital) bulmaktı yani Melek Yatırımcı.

Yeri gelmişken ufak bir anımı paylaşayım;
Melek Yatırımcımızı bulduktan sonra sektörden bir abimize MaestroPanel’i anlatıyorum. İşte ucuyor, kaçıyor sağlamız melek yatırımcı aldık şöyleyiz böyleyiz derken. Ahvalin sonunda bizim abi melek yatırımcıyı MaestroPanel’de çalışan bir eleman zannediyormuş yani isim Melek soyisim Yatırımcı olarak algılamış.

Neyse…
Bir kaç yerel yatırımcı ve çakal ile görüştükten sonra bir şey bulamadık ama gel gelelim daha önce Vargonen‘de çalışırken Goldmaster‘a çok sağlam bir e-ticaret platformu yazmıştım (Sunay Bilir) oradan  tanışık olduğum Sinan Bey (Keiretsu Forum İstanbul’un Kurucu Ortaklarından) ile bir görüşmemiz sırasında projeden bahsettim ve çok erken (early bird) bir yatırım almayı başardım hatta bu gelişme Webrazzi‘de  MaestroPanel.com: Web Hosting Kontrol Paneli Yatırımla Pazara Giriyor ve ComTalks‘da ise Maestro Panel – Başarı Hikayesi 15 başlıkları ile yer bulmuştu. Hatta ComTalks’da çok komik bir şey var. ComTalks bizden yatırımı gerçekte aldığımıza dair bir “Yatırım Doğrulama Belgesi” istedi. Ondan daha komik olanı benim bu belgeyi Sinan Bey’den istemiş olmamdı. Verdik, İşte Belge! Bu belge gayri resmi belgeler tarihinde müzelik portansiyele sahip olabilir diye düşünüyorum :)

Finansman işini de hallettiğimize göre artık ateşleyebilirdik ki akabinde odaklanıp hızlı ve kirli seviyede kapalı beta (private beta) testlerine firmalarla başlayabildim.
MaetroPanel’i geliştirirken .Net 4.0 ve MVC3‘ü seçmem (ki teknolojiye karar verirken bu bileşenler yeni relase olmuştu buda zeminin oluşmasına bağlayabiliriz.) hız açısından avantaj sağladı ek olarak Razor ViewEngine‘de istediğim özelliklerde arayüzü çıkartmamı kolaylaştırdı böylece Beta 1‘i hızlı bir şekilde stabil hale getirip Beta 2 seviyesine geldim.
Hiç unutmam, Beta 2’nin gece 03:00’da tüm setup’larını bitirmiştim, yarın da Radore‘den Göktuğ ile bir toplantımız vardı. MaestroPanel’i gösterecektim. Doğal olarak Demo tanrıları olaya müdahale ederek kurulumda bir düzine sorun çıkarttılar ve sunucuya kuramadık akabinde ilk Demo elimizde patlamıştı :) Ama sevinçliydik çünkü cepte bir sürü düzeltilecek bug ve ihtiyaç notu vardı + tecrübe. Eskilerin sözü ile “Yere Düştükten Sonra Bir Avuç Toprak ile Kalkmak” gibi…

Bu aşamada artık ekipçe hareket etmek gerekiyordu ama doğal olarak ortada ekip yoktu. Uzun bir araştırma sonucu Yusuf‘un sayesinde kod yazabilen bir developer bulabildim (Burada  motivasyon “Yazılımcı Bulamamak Yoktur, Yeterince Aramamak Vardır” oldu). Bu sefer daha hızlı ilerlemeye başladık.
Bu arada Microsoft’un Azure Platformu 2012’de Türkiye’ye gelecek diye birazda tanıtım fırsatı olacak diye MaestroPanel Azure Modifikasyonunu yayımladık, üstüne Microsoft Türkiye ile birlikte güzel bir sunum videosu çektik. Arkasından da Beta 2 sürümünün ayak seslerini duyurmaya başladık hemde o zamanın meşhur iphone uygulaması Kedi Tom ile ve Beta 2‘yi kapalı olarak yayınladık (Buda mı kapalı be).

Beta 2‘de iş ciddiye bindi ortada modern mimaride tasarlanmış modüler olan ve temel Web Hosting ihtiyaçlarını karşılayabilen bir ürün vardı. Hosting fimalarının yeniliklere açık olması ve böyle ürünlere hevesli olması bizim için avantajdı ama yine de önyargılar yok da değildi çünkü rakiplerimiz köklü kontrol panellerdi (Plesk, HostingController, WebSitePanel). Bir kaç pilot firma seçtim bunlar ayıp olmasın diye “güzel olmuş” diyecek adamlar değil aksine doğruları söylecek adamlardı. İlk izlenim, yorum ve tepkiler fena değildi arayüzde bir kaç değişiklik, bazı çok temel eksiklikler ve onlarca bug!
Her gün en az 10 bug fix ediyorduk bir o kadar revize  bir o kadarda yeni özellik ekliyorduk çalışıyorduk gerçekten Burn‘ün alışkanlık yaptığı zamandı. Bu arada 2 yazılımcı daha girdi, çıktı. Sonra bir tanede daha girip çıktı. Yazılımcı konusunda kendimden şüphelenmeye başladım acaba çok kıl birimiyim diye…

Sonunda Beta 2’yi stabil ve temel hosting ihtiyaçlarını karşılayabilecek seviyeye getirebilmiştik. İlk pilot firmaların hevesi kaçmış olacak ki bu sürüme pek ilgi göstermediler, bir kaç görüşmemde havada kaldı. Daha sonra strateji değiştirerek bizim istediğimiz firmalar yerine bizi isteyen firmalara daha çok zaman ayırdık bunun sonuncunda irili ufaklı 10’a yakın firma ile çalışmalarımızı sürdürdük akabinde yeni geri bildirimler ve eksiklikleri belirleyip giderdik ahvalin sonunda iki firmayı başarılı bir şekilde production ortamına geçirdik ki bu firmalardan ilki Netram Hosting‘di 4 sunucu üzerinde çalışan bir yapı oluşturduk ve hizmete aldık diğeri ise HostOky oldu burada da box şeklinde (tek sunucuda çalışacak şekilde) müşterilerinin kullanımına açtık.

MaestroPanel’i production ortamında çalıştığını, işe yaradığını görmek bize büyük motivasyon sağladı bu sefer daha çok çalışarak mevcut mimariyi iyileştirdik, ihtiyaç olan özellikleri kısa sürede panel’e ekledik (Dns Centralization’u bu dönemde eklemiştik). Bu arada NetInternet, Webacik.com, DorukNet ile görüşmelerimiz oldu arkasında Webadam.com‘un Plesk sunucularını MaestroPanel’e geçirdik. Artık ürüne güveniyorduk ve ağır iş yüklerinin altından kalkabileceğine inanmıştık. Bunun üzerine ani bir karar ile Beta olmasına rağmen maestropanel.com‘un lisanslarının satışlarına iyi, kötü başladık. Arkasından da NBTHost‘u Plesk’lerden kurtardık.

Lisans satışlarına başladıktan sonra açıkçası bize yakın projelerde çalışan arkadaşların tecrübelerine dayanarak bir kaç ay hiç satış olmaz diye düşünüyordum ona göre de planı ve motivasyonumu ayarlamıştım fakat lisans satışlarına başladıkta sonra özellikle bireysel çalışan Webmaster veya Web Developer’lardan bir hayli ilgi oldu. Bu arkadaşlar 25-35 arası domain host etmek için bizim paneli çok sevdiler özellikle Veribim‘den Kadir Ataşoğlu ve Kemal Birinci ile MaestroPanel’in gelişimine dair güzel bildirimler aldık. Kemal bey bizim C#’da yazdığımız API’yi PHP’ye port etti. Bu arada ilan ediyorum ki MaestroPanel’in ilk lisansını satın alan hosting firması HostOky‘dir. İlk Ömür Boyu Lisans sattığımız kullanıcımız ise Netram Hosting (Ahmet ÇİLO) oldu.

Artık MaestroPanel’i seven, kullanan ufak bir kitlemiz oluşmaya başlamıştı, uçuk rakamlar olmasada mütevazi bir ciro yapmaya başladık. Bu hem yatırımcımız için anlamlıydı, hemde bizim için bir mihenk taşı oldu. Bu taşın üzerinde de soluklanma fırsatı bulduk. Bu aşamada Nezih Teknik Destek Uzmanı olarak aramıza katıldı. (Developer’ların isimlerini gizlilik anlaşmamız gereği saklı tutuyorum)
Satışlardan sonra şu husus dikkat çekiciydi: Ücretsiz verdiğimiz lisanslardan geri bildirim %10 civarındaydı fakat lisans satın alan kullanıcılarda geri bildirim, istek ve katkı %85 civarındaydı. Yani sağlam geri bildirimlerin gelmesi yine satışlarla beraber başladı ve Beta sürümünde lisans satmamız tepkiler alsada bu açıdan avantaj sağladı.

MaestroPanel stabil hale geldikçe  ilgi daha da arttı. Pazarlama ve reklam ile uğraşan arkadaşlarım “Oğlum gel şuna bir adwords yapalım,  şunu yapalım, bunu yapalım.” demelerine rağmen reklam veya klasik satış tekniklerine yönelmedik. Burada projenin doğası gereği tanıtım kendi kendine gelişti. Zaten çalışan bir Kontrol Panel tüm dünyada bir elin parmaklarını geçmiyor. Başından beri tüm gelişmeleri şeffaf olarak twitter ve blog‘dan duyurmamız da bir artı oldu. Birde ufak bir WOMM etkisi de yadsınamaz çünkü piyasada hosting sektöründe olan her profesyonel projeyi duymuştu ama iyi, ama kötü. Bu dönemde Mümin‘le MaestroPanel ile ilgili  güzel bir röportaj‘da yaptık okumanızı tavsiye ederim. Röportaj bağlantısı vermişken de Hostbul‘daki röportajın da bağlantısını vermeden geçmeyeyim. Başlıklara bakarsanız gerçektten iddalı değil mi? :)

MaestroPanel’i stabil hale geldi fakat bunu sadece biz biliyorduk. Daha doğrusu MaestroPanel rüştünü henüz ispatlamamıştı. En azından stabil ve güvenilir olduğunu kanıtlama anlamında. OWASP Türkiye ile bir C.T.F. hazırladık ve gerçekleştirdik. Sonuç olarak MaestroPanel buradaki SQL Injection saldırılarının hepsinden kaçtı,  File Injection saldırılarından hiç etkilenmedi, Brute Force ataklarına da dayandı. Code Access Security ve Web Site Izolation konularında da güven verdi. (Okuyucu merak ediyorsa buradan sonuçlara, buradan da çözüme bakabilir.)

Stabilite, Güvenlik konularında beli bir kaliteyi yakalamışken satış konusunda da ilerleme kat ettik ve sağlam bir referans daha yakaladık Microsoft Türkiye. Doğru yazdım. Daha önce Microsoft Türkiye’den Sunucu ve Yazılım Araçları Ürün Müdürü Necip bey ve Selçuk bey ile MaestroPanel üzerine bir toplantı yapmıştık konuyu yakından takip ediyorlardı. Tam olarak onların etkisinden midir bilmiyorum Microsoft Türkiye tüm web sitelerinin yönetiminde MaestroPanel’i tercih etti. Tabi yapı biraz kompleks’di çünkü Active Directory desteği ve ona benzer bir kaç özellik eklememiz gerekiyordu ki yemedik, içmedik çok kısa bir süre içinde ekledik kafamızı kaldırıdğımızda 6 sunucuda çalışan fantastik bir yapı ile production’a almış ve efsane siteleri MaestroPanel üzerinde çalıştırmıştık. microsoft.com.tr diye site açtığımı hatırlıyorum.

Lisans satışları akmasa bile damlıyordu, başarılı referanslarımız da oluyor, fatura kesiyor, teknik destek veriyorduk. SSL, File Manager, Domain Alias gibi bir  kaç temel eksiklik vardı ve onlarıda bu arada ekleyip kullanıma sunduk böylece release’e sadece backup/restore kalmış oldu. Yeni modüllerin kullanıma açılması sonucu dikkat çekmiş olacağız ki WM Dergi‘den Emin ile görüşmemiz oldu ve Temmuz Ayı sayısında Wm Dergi bizi kapak konusu yaptı. Güzelde bir yazı ile de taçlandırdılar.

Özellik ve yazılım desteği konusunda planlanan takvimden gerideydik fakat proje başında yaptığımız roadmap’ı ihtiyaçlara göre sürekli güncellemeye dikkat ediyorduk. Bunun farkında olmak çok önemli sizin belirlediğiniz yol haritasın da esasen hiç ihtiyaç duyulmayan bir özellik olabilir. Siz de bu özeliği ürüne eklemek için çalışabilir ve tamamen zaman kaybedebilirisiniz o nedenle kullanıcılarımızı dikkatlice dinledik. Yol haritamız da gerilerde olan IceWarp desteği buna güzel bir örnektir. İhtiyaç olunca hemen öne çekip kullanıma sunduk. Sonuç MaestroPanel’in tercih edilebilme oranı arttı. iki haftalık motivasyon depoladık.

Teknik taraftan işler hızla ilerlerken iş geliştirme kısmında da firmalarla görüşmelerimiz son hızla devam ediyordu. Hatta üşenmedik kalktık Bursa’ya gittik  sırasıyla Vital, DirekNet,  Medyabim ve Dgn ile görüşmelerimiz oldu. Hepsinden değerli geri bildirimler ve tavsiyeler aldık bir kısmı da kullanıcımız oldu. Yakın zamanda da iş birlikteliklerimiz artarak süreceğine inanıyorum. Her firmanın kendine göre gelenekleri ve doğru bildikleri değerler var bizim için bunları öğrenmek farkındalılığımızın artması açısından çok etkili oldu bazen firmalarla görüşmeler pahabiçilmez olabiliyor, konuşmaktan çok dinlemek, dinlemek, analiz etmek ve yine dinlemek.

Tüm bu geçmiş zamanın sonucunda ise yaklaşık 30’u geçkin firma, webmaster, yazılım firması kullanıcımız oldu. 100’ü geçkin sunucuda MaestroPanel çalışıyor. Azerbaycan, KKTC, İngiltere ve Brezilya’dan dahi müşterimiz oldu.
Şimdilik daha yolun başındayız, kafamızı kumdan yeni çıkarttık ve ortalıkta neler olduğunu öğrenmeye çalışıyoruz. Planımız ve ne yapacağımız önümüzdeki panoda bold harflerle asılı duruyor ve adım, adım ilerliyoruz…

Bundan Sonraki Planlar

Sürekli yeni şeyler öğreniyoruz bunları da MaestroPanel’e yansıtmaya çalışıyoruz. Biz hoster’lara MaestroPanel’i dağıtık kullanabileceklerini ve bunun avantajlarını anlatıp demo’lar yapıyorduk fakat genel kullanım eğiliminin box şeklinde yani tüm servislerin tek bir sunucuda çalıştırılması olduğunu farketti bu hem eski panellerin dağıtık yapı desteklememesinden, hemde kaynakların azlığı ile alakalıydı ama bu eğilim bizi lisans modelimizi değiştirmeye itti.
Dağıtık yapıyı tercih edenler genelde daha kurumsal ve müşterisi fazla olan firmalardı fakat altyapıları kısıtlı olan firmalar MaestroPanel’i tek sunucuda çalıştırmayı tercih ediyordu. Hal böyle olunca box üzerinde dağıtık yapıya gerek olmadığından pragmatist yaklaşım manifestomuzu harekete geçirip sadece tek sunucuda çalışmaya izin veren yeni bir lisans tipinin temellerini attık ve yakın zamanda duyurusunu yapacağız.

Kullanıcılarla ve Firmalar’la yaptığımız toplantılar sonucunda da Bayilik Sistemi olmazsa olmaz konulardan bir tanesiydi. Hoster  lisans satarken doğal olarak katma değer yaratmak istiyor bu işletme için çok doğal ve yerinde bir tepki. Ek olarak ürün içinde bayilik sistemi daha fazla tanıtım, daha fazla envagelist kitle anlamına da geliyor keza bayilik sistemi firmalar üzerinde ayrı bir motivasyon yaratıyor.
Yakın zamanda belirli kriterleri karşılayan hoster’lara baylik vereceğiz ve böylece sektörede ek bir katma değerli servis sunmalarını sağlamayı düşünüyoruz. Ayrıca teknik destek ve eğitim konusunda da bazı servislerimiz ve programlarımızı hayata geçireceğiz.

Eklenecek özellikler, ihtiyaçlar ve lisanslama modeli piyasaya göre şekillendikten sonra sıra bir sonraki kaçınılmaz adımı atmaya geldi. MaestroPanel’in Linux Agent‘ını kullanıma açmak.
İlk etapda MySQL ve Bind ardından da Qmail + Dovecot paketlerini kullanıma açacağız daha sonra Nginx ve PHP desteği üzerinde yoğunlaşacağız. Linux ayağıda gerçekleştikten sonra tek bir hosting altında hem Windows, hemde Linux platformlarını kullanabilecek,Web Servisi IIS olan bir hosting’in DNS + MySQL servisinide Linux üzerinden aynı paket içinde sunabileceksiniz. Bunun Hoster’a ne kadar esneklik sağlayacağını tahmin edebiliyorsunuzdur değil mi? ;)

Eğer hala MaestroPanel’i denemdiyseniz veya bu hikayenin bir köşesine dahil olmak istiyorsanız ilk adımı buradan atabilirsiniz.

Yorum Bırak

Comment

  1. Başarılarının devamını dilerim Oğuzhan.. Bu daha hiç birşey. Eminim ileride insanlar CentOs-cPanel ikilisinden R2-MP ikilisine geçeceklerdir. -Her ne kadar konunun başından sonuna 2 – 3 kez arayıp tarayıp ismimi bulamasamda- Tekrar başarılar dilerim. Yolun açık olsun.

    • Teşekkürler Kenan, Bu kadar hengame içinde bazen unuttuklarım oluyor. Mazur görürsün artık ;)

  2. sitenize ilk defa c# ta bir seyler ararken google uzerinden gelmistim ve guzel makalelerden dolayi google reader a eklemistim rss’inizi .

    umarim yeni girisimcilere ornek olur bu yasadiklariniz. zirveye cikmak zordur daha zoru da zirvede kalmaktir. umarim basarilariniz artarak devam eder.

    girisimci olarak bir de Ferruh Mavituna var yazilarini severek takip ettigim.

    tekrardan tebrikler

  3. Hocam tebrik ederim. Umarım daha da iyi yerlere gelir. Geleceğine de gönülden inanıyorum

  4. 2 – 3 yıldır kullanıyorum (Kesin hatırlamıyorum ama 0.6 lardaydı galiba) Uzun zaman ücretsiz kullandım (2-3 ay önce artık ücretli versiyona geçtim.). Bir kaç defa geri bildirimde bulundum. Halen server1.hosting212.com üzerinde çalışmaya devam ediyor. Ancak linux sunucularımdanda (3-4 adet) vazgeçemiyorum. Bu gün dünya üzerinde web serverların %66 lık kısmının Linux tabanlı olduğu düşünülürse MaestroPanelin hızlı bir biçimde Linux üzerinde çalışan bir versiyonunu da çıkarmasının hem kendileri hem de bizler için zaruri olduğunu düşünüyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.