in SVN

Gource ile Görselleştirme

Son zamanlarda kodları görselleştirip paylaşmak yazılım projeleri arasında bir hayli moda olmaya başladı. Hakikatten güzel ve projeye dair fikir veren ipuçları yakalamaya çalışmak eğlenceli. Seyrederken de aşamaları görmek ve üzerine tahminler yürütmek zevkli oluyor.

Bizde yazılım projesi yürüttüğümüzden bir merak uyandı nasıl yapılıyor diye ve gource’ü keşfettim. Olay Software Version Control Visualization diye geçiyor literatürde. Özetle sizin Git,SNV veya TFS üzerindeki loglarınıza bakıp tarihe göre görselleştiriyor ve sonunda güzel videolar ortaya çıkıyor. Örnek olarak OpenStack’in videosu http://www.youtube.com/watch?v=dD80PDDn6gw adamlar arı gibi :)

Sizde Source Control üzerinde duran kodunuzu görselleştirmek isterseniz şöyle bir yol izleyebilirsiniz.

Öncelikle gource’ü indirin. (Windows için konuşuyorum)
https://code.google.com/p/gource/downloads/list

Kısa bir path’e açın. Hani C:\gource gibi olsun.

Local’de SVN kullandığımız için SVN üzerinde görselleştirme yaptım o nedenle. Bir tane SVN Client lazım olacak. Onu da tortoisesvn veya silksvn ile elde edebilirsiniz. Ben pratik olduğundan silksvn’i tercih ettim. http://www.sliksvn.com/en/download

Daha sonra C:\gource ‘e açtığınız dizin System Variables‘lere tanıtın. (Nasıl tanıtacağım dediysen tıkla)

Bu adımları tamamladıktan sonra ön hazırlığı bitirdik.

Şimdi SVN sunucunuzun açık, proje dosyalarınız ulaşılabilir yerde olması gerekiyor. Bunlarda tamamsa aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz.

gource.exe --stop-position 1.0 --highlight-all-users --hide-filenames --seconds-per -day 1 --output-framerate 60 C:\Projenizin_Bulundugu_Dizin

Bunu çalıştırdıktan sonra gource SVN commit loglarınızı listeleyecek yerel diskinizdeki dosyalarla karşılaştırıp görselleştirmeye başlayacak. Görselleştirme Open GL kullandığı için gayet akıcı oluyor.

Ekran görüntüsünü kaydetmek için Farps veya Camtasia kullanabilirsiniz.

MaestroPanel için yaptığım video aşağıda

Yorum Bırak

Comment