in Eski Blog Yazılarım

EMC Forum 2008 Ardından

Geçtiğimiz salı (18 Aralık 2008) EMC Forum 2008’e katılma şansı buldum. Özellikle sanallaştırma ve vmware’ın yeni çözümleri ilgilmi çektiği için sunumları hep bu yönde seçmeye çalıştık.

Önce sahneye Serdar KUZUOĞLU çıktı biraz ortamı ısıttıktan sonra, Emc Türkiye Genel Müdürü Cem FINDIKOĞLU EMC Türkiye’nin 10 yılda nekadar büyüdüğü ve hedeflerinden bahsetti. Aklımda kalan tek şey sahnedeki dekorun teker teker yede düşüşüydü slatylara efekt gibi denk geldi.

Daha sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı-ARGE ve Ankara Milletvekili Reha Denemeç sahneye çıktı ve sunumunu gerçekleştidi.Özellikle milletvekilinin teknoloji duayenlerinin bulunduğu ortamda sunum yapmasına şaşırdım ve sevindim. Sunumu ile alakalı bir şey söylemek gerekirse piyasada bilgi işlem sonucu ortaya çıkan raporlara dayanarak verilen kararlar, zamanın önemi, bilgiye ulaşma hızı ve bilgiyi işleme hızının öneminden bahsetti. Hükümetinin bu yolda izlediği ve ona benzer bir şeyler bekledim ama söylemedi. Tatmin edici buldum sanırım:)

Daha sonra EMC Başkan Yardımcısı Kenneth Steinhardt sahneye çıktı. Sunumunu Türkçe yapamayacağından ötürü baya bi sıkıntılıydı. Onun sunumu şirketlerin veri güvenliği, verilerinin saklanması, stratejileri hakkında yaptığı yanlışların ve nasıl doğru strateji belirlemelerini anlatan çok teknik olmayan güzel bir sunumdu.

Öğle oturumunun en sonunda Fujitsu Siemens’dan piskopatın biri çıktı. Siemens’ın ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı EMC çözümlerini, Bunları nasıl yönettiğini günlük 200 terabayt veriyi nasıl yedekleyip RPO yarattığından bahsetti. Sunum gerçekten çok teknikti. İngilizce olduğu için %25’ini anlayabildim. Oluşan bukadar veriyi Symmetrix DMX-4 kullanarak diskleri ve işletim sistemlerini sanallaştırarak çözdüğünü böylece daha kolay yönetilebilir ve kurtarılabilir olduğundan detaylıca bahsetti.

Öğle yemeği açık büfeydi. Serdar KUZUOĞLU’nun açık büfede tabakları Raid yapabilirsiniz espirisine hala gülüyorum :)

Öğleden sonra oturumlar paralel olarak başladı. Biz yeni bir teknoloji olan Enterprise Flash Disklerin Performans Optimazyonu konulu sunuma girdik. Flash Disklerin diğer disklere göre avantajlarından gerçek uygulamardan alınmış değerleri karşılaştırıp flash disklerin ne kadar çok performans getirdiğinden bahsetti ve bunu kanıtları. Burda öğrendiğim bir şeyde Flash Disklerin yazılma ömrünün istatistiksel bir ortalamaya dayandığı oldu. Ayrıca Miss Byte’larda Flash Disk’in normal disklere göre 24 kat hızlı olduğuda verilen örneklerde kanıtlanmış oldu. Oracle ile verilen örneklerde çok I/O işlemi olan tabloları flash disk’e alarak kazanılan performan ve getirdiği maliyet azalması gerçekten etkileyiciydi.

Burdan Flash Disk’e sempati duyarak ayrıldıktan sonra Yapı Kredi bankasının VmWare kullanarak sistemlerinin %50’inin nasıl sanallaştırdıklarının öyküsünün anlatan bir sunuma girdik. Bu sunum gerçek bir senaryo üzerinden gittiği için bizim için çok faydalı oldu. Yapı Kredi bankası önce iki farklı verimerkezini sanallaştırma operasyonu için tek merkeze indiriyorlar. Daha sonra IBM’in blade sunucularını kullanarak donanımsal altyapılarını oluşturuyorlar ve 200 adet sunucularını ESX kullanarak sanallaştırıyorlar. Hedefları 600 sunucuyu sanallaştırmak ve operasyon sonucunda %90,62 bir kazanım elde ediceklerini hesaplamışlar.Bazı takıntılı tiplerden de bahsetti sunumu yapan kişi. Kimi kurumlar benim yazılımım sanal ortamda çalışmaz diye kabul etmiyorlarmış bu gibi durumlara karşı koymayı bilmelisiniz diyede mesaj verdi. Bizde aldık.

Bu sunumuda Vay Be! diyerek terkettikten sonra. Sanallaştırmada EMC Gerçekleri adlı sunuma bilmeden girdik. Biz tanıdık bir elemanın sunumuna girmeye hazırlanırken karşımıza başka biri çıktı hiç bozuntuya vermeden dinledik. İyikide dinlemişiz yoksa şimdi Invista’dan veya Disk Sanallaştırmadan haberimiz olmazdı. EMC’nin Invista ürünü ile network üzerindeki disklerde yapabilecekleriniz. Disaster Recovery çözümlerindeki kullanım kolaylğı ve veri merkezlerindeki replikasyon atraksiyonları gerçekten olağanüstüydü.En çok etkilendiğim sunum buydu lakin sunumu yapan arkadaşın gerek kelime dağarcığı, gerekse anlatımı düzgün ve akıcıydı.

Sonuç olarak pek insanla tanışamasamda EMC ürünlerini kullanarak devasa boyutlardaki veriyi kolayca depolayıp, yönetmenin pekde zor bir şey olmadığını, Bazı servislerin nasıl olupda Sınırsız E-posta boyutu verebildiklerini kavradım. Bankaların veri depolamaları ve korumaları hakkında fikir sahibi olduk. Artık devir Gigabyte değil Terabyte, Petabyte ve hatta Exabyte oluyor…

Not: EMC Forum’da ki sunumları yakın bir zamanda ekleyeceğim.

Yorum Bırak

Comment